Valer

Pošto sam videla da ste imali dosta poteškoća oko ove teme, ostavljam vam primere koji treba da vam posluže kao vodič za vaše radove.

 

Da vas podsetim da smo valer koristili i kada smo radili vazdušnu perspektivu. Ovo su vam primeri koji se više vezuju za vazdušnu perspektivu ali gde se ujedno i jasno vidi upotreba valera.

 

Obratite pažnju kako se koristi valer da bi se ostvarila trodimenzionalnost. Imate korisne primere koje možete da primenite na svojim radovima. Obratite pažnju na to koliko se različitih nijansi pojavljuje na jednom predmetu. Kasnije ćemo se nadovezati na narednu nastavnu jedinicu u kojoj smo govorili o uticaju boje iz okruženja na predstavljene predmete (kada su senke po uticajem drugih boja). O tome ćemo posebno u sledećem postu.

Takođe, vrlo bitno, senke nisu potpuno crne, kao što ni najsvetliji delovi nisu potpuno beli, već su to valeri srednjeg tona (zavisi od toga koje boje je predmet koji slikamo), tako da imamo tamno crvene i svetlo crvene  (ukoliko slikamo crveni predmet) koje su negde na rubu narandžaste …..

 

 

Kao što vidite na ovom poslednjem primeru, nije neophodni imati ni previše valera niti predstavljati uvek prelaze između dva vlaera, ali je i te kako neophodno imati više od dva da bi se predstavio trodimenzionalni oblik. Ovde imate pdestavljeno platno u 4 valera.

 

Ostavljam vam i neke primere za vežbanje. Kao što vidite, imate mešavinu fotografija i slika koje možete da korsitite za svoje readove. Osvetljenje je pogodno za predstavljanje dosta valera.

 

Nadam se da će vam ovi primeri biti od koristi.

Srećan rad!