Portret

Step by step

Evo i materijala za ljubitelje portreta

 

Kao što vidite, bitno je dobro postaviti crtež. Postupak je isti kao i sa mrtvom prirodom. Bitno je ne srljati i imati strpljenja. Polako postaviti crtež, osnovne linije, osnovni pravci, osa simetrije, obeležiti gde bi trebalo da se pojave elementi lica, kojih veličina. Vizirati, upoređivati veličine, pratiti i vući vertikale gde je potrebno (kada podignete vertikale sa krajeva usta završiće vam se negde po sredini oko……početak i kraj uha prate liniju očiju i usta…..) Zatim obeležiti gde če biti najtamniji delovi, gde će padati senke a gde će ostati najsvetliji delovi. Pripremiti srednji ton i postaviti glavnu boju a onda sa valerima izvršiti modelovanje lica….sve vreme prateći crtež.

 

 

Obratite pažnju na to da su najdublji delovi portreta predeo oko očiju i da je nos najipupčeniji deo lica….tako da u skladu sa tim morate i postaviti najsvetlije i najtamnije delove.

Nemojte klonuti duhom ako ne uspete iz prvog pokušaja. Morate da vežbate i da hiljadu puta budete razočarani svojim rezultatom. Tada možete biti sigurni da ste na pravom putu da naučite da slikate 😀

Srećan rad.