Gotička umetnost

Gotički stil začeo se u blizini Pariza sredinom XII veka. Nakon sto godina već je osvojio čitavu Evropu. Opšti porast broja stanovništva, širenje gradskih središta i sve veća važnost katedrala obeležja su gotičkog razdoblja. Evropski vladari i kraljevi u to doba mnogostruko su proširili svoje teritorije, a sukobljene pretenzije na kraljevstvo donele su niz dugotrajnih borbi između Francuske i Engleske poznatih pod nazivom Stogodišnji rat. Ratovi su u nekim delovima Evrope prekinuli razvoj umetnosti. Oko 1400. godine gotika počinje da opada, a oko 1550. godine gotovo potpuno nestaje osim u Engleskoj.

 

Rana gotika u Francuskoj

Arhitektura je imala važnu ulogu u stvaranju doslednog gotičkog stila, pa zato je važno pomenuti kraljevsku opatijsku crkvu Sen Deni. Sagrađena je u blizini Pariza u prvoj polovini XII veka, a njeni arhitektonski oblici i veliki prozori čine suprotnost masivnosti romaničkih građevina.

Zapadno pročelje, opatijska crkva Sen Deni, između 1137 i 1140. godine
Unutrašnjost crkve Sen Deni

Sažet i tipski plan katedrale Notr Dam u Parizu, drugi je važan primer ranogotičkog stila.

 

Osnova katedrale Notr Dam u PArizu. Između 1155, i 1250. godine.
Zapadno pročelje katedrale Notr Dam u Parizu. Između 1200 i 1250. godine

 

Visoka gotička umetnost u Francuskoj

Politička i ekonomaksa stabilnost Francuske u XII veku bila je idealna klima za stvaranje monumentalnih građevina sa uticajnim skulptorskim programima. Obnova katedrale u Šartru posle požara značila je presudni korak u razvoju gotičkog graditeljstva. Francuske katedrale u Ajmenu i Remsu – s naglaskom na vertikalnosti i prozračnosti – drugi su značajni primeri zrele gotike.

 

Katedrala Notr Dam, Sartr
Katedrala Notr Dam u Remsu (pogled sa zapada)